بررسی تخصصی کود و بذر

۱۱ مطلب در فروردين ۱۴۰۳ ثبت شده است

کمبود فسفر در گیاهان می ‌تواند به صورت ظاهری در برگ ‌ها، ریشه ‌ها و سایر بخش ‌های گیاهان تاثیر بگذارد. در زیر علایم ظاهری کمبود فسفر در گیاهان را به طور خلاصه توضیح می ‌دهیم:

رنگ برگ‌ ها:
گیاهان با کمبود فسفر عموما نشانه ‌هایی از تغییر رنگ در برگ‌ ها نشان می ‌دهند. برگ‌ ها ممکن است رنگ  سبز تیره بگیرند.

رشد ضعیف:
کمبود فسفر می ‌تواند باعث رشد ضعیف گیاهان شود. 

تغییر شکل برگ ‌ها:
با کمبود فسفر معمولا فرم برگ‌ها تغییر پیدا می‌کند در اثر این کمبود برگ‌ها ممکن است کوچک و خمیده ‌شوند 

تاخیر در گلدهی:
کمبود فسفر ممکن است باعث تأخیر در گلدهی و تشکیل میوه در گیاهان شود. 

ساقه ‌های ضعیف:
کمبود فسفر ممکن است ساقه ‌ها ممکن است نازک و ضعیف باشند و در برابر شرایط نامساعد مانند باد قوی شکسته شوند.

ریشه ‌های ضعیف:
گیاهان با کمبود فسفر ریشه‌ های ضعیف و کوتاه دارند. این می‌ تواند باعث کاهش جذب مواد غذایی و آب توسط گیاه شود.

 

https://sepaneh.com/high-phosphorus-fertilizer

کودهای مایع انواع بسیار متفاوتی در بازار دارند. در ادامه به برخی از پر فروش ترین و پرکاربرد ترین کودهای مایع موجود در بازار اشاره خواهیم کرد:


کود های مایع ریز مغذی:
این نوع کود مایع حاوی ریز مغذی های مورد نیاز برای رشد گیاه است. عناصری مانند روی، بور، منیزیوم، آهن و... که هر یک کاربرد خاص خودشان را برای رشد گیاه دارند. این کود ها با تنظیم pH خاک باعث افزایش بهره وری و جذب بهتر مواد معدنی توسط گیاه خواهند شد. 


کودهای مایع ضد تنش:
همانطور که میدانید ممکن است خاک به دلیل استرس های محیطی یا بافت نامناسب خاک، بهره وری مناسب را نداشته باشد. کود های مایع ضد تنش، حاوی مواد آلی و نیتروژن است که به گیاه کمک میکند در طول زمستان و حمله آفات مقاومت کند.


کود های مایع محرک رشد:
کود های مایع محرک رشد، برای بهبود سبزینگی گیاه در شرایط سخت کاربرد دارد. این کود حاوی مواد آلی و اسید هیومیک است و علاوه بر بهبود ساختار خاک، باعث بالابردن کیفیت گیاه خواهد شد. 


علاوه بر این ترکیبات تک عنصر، امروزه کودهای ترکیبی متشکل از دو یا سه عنصر غذایی گیاهی ضروری در نسبت های مختلف تولید و به بازار عرضه میشوند. هر یک از ترکیبات می توانند کاربرد های استراتژیک مخصوصی داشته باشند و باید با توجه به نیازهای گیاه، چرخه و فرآیند رشد  گیاه استفاده شوند.
 

کود نیترات سال ها است که به عنوان یکی از کارآمدترین و مطمئن ترین منابع نیتروژن توسط کشاورزان استفاده می شود. کودهای مبتنی بر نیترات، نظیر نیترات آمونیوم، نیترات کلسیم و ... مواد مغذی خالصی هستند که الزامات زراعی و زیست محیطی کشاورزی مدرن را به خوبی برآورده می کنند. این ترکیبات در کنار دقت، کارایی و قابلیت اطمینان، تاثیر زیست محیطی کمتری نیز در مقایسه با کودهای مبتنی بر اوره دارند. بنابراین کودهای نیترات، انتخاب اول کشاورزانی هستند که به عملکرد مطمئن و حفاظت از محیط زیست اهمیت می دهند. 

نیتروژن عنصری حیاتی برای زندگی گیاهان است که رشد ریشه، فتوسنتز و همچنین جذب سایر مواد مغذی را تحریک می نماید. با این حال مولکول های نیتروژن موجود در جو غیر فعال هستند و به راحتی توسط گیاهان جذب نمی شوند، در نتیجه باید این عنصر را به شکل کود مبتنی بر نیترات به خاک اضافه کنیم. استفاده از نیتروژن به شکل نیترات، یک منبع تغذیه فوری برای گیاهان است. چراکه، نیترات (NO3) به راحتی و به سرعت توسط گیاهان جذب می شود. این ماده در خاک تحرک بالایی دارد و خیلی سریع به ریشه گیاه می رسد. 

کود کامل در زمینه کشاورزی و باغبانی، به مجموع سه عنصر مغذی اصلی اشاره دارد که برای رشد و تکامل گیاهان ضروری هستند. NPK نماینده حروف اول عناصر نیتروژن (N) ، فسفر (P) و پتاسیم (K) هستند:

نیتروژن مسئول ایجاد رشد سریع و سرسبزی گیاهان است. این عنصر برای تولید کلروفیل، پروتئین ‌ها و سایر ترکیبات ضروری برای گیاهان ضروری است.
فسفر نقش مهمی در توسعه ریشه ‌ها، گل‌ دهی و تشکیل میوه‌ ها دارد. این عنصر به عنوان یک ماده انرژی ‌زا نیز عمل می‌کند و برای انتقال انرژی در سلول‌ های گیاهی ضروری است.
پتاسیم عملکرد عمومی گیاهان را تقویت می‌کند. این عنصر برای تنظیم فشار اسمزی، مقاومت در برابر تنش‌ های محیطی و بهبود کیفیت محصولات مهم است.
با استفاده از کودهای حاوی این سه عنصر مغذی، کشاورزان و باغبانان می ‌توانند نیازهای غذایی گیاهان را تأمین کنند و به رشد و توسعه آنها کمک نمایند. نسبت مورد استفاده این عناصر در کودهای NPK ممکن است براساس نیازهای خاص گیاهان و نوع خاک و محیط کاشت متفاوت باشد. مقدار عناصر موجود در کود NPK به صورت 3 عدد متوالی نوشته می شود. به عنوان مثال اگر روی بسته کود سه رقم 30-5-15 نوشته شده باشد به این معنی است که در این کود به ترتیب 15 واحد از نیتروژن ،5 واحد فسفر و 30 واحد پتاسیم وجود دارد بنابراین این یک کود کامل پتاس بالا می‌باشد.

جوانه زدن بذر: 
بلافاصله پس از کاشت بذرها، می توانید آنها را با کود مایع جلبک دریایی اسپری کنید تا به جوانه زنی کمک شود. همچنین می توانید بذرها را قبل از کاشت، یک شب در محلول رقیق شده کود جلبک دریایی خیس کنید و سپس در زمین بکارید.

 

رشد ریشه نهال: 
مخلوط کردن کود جلبک دریایی در خاک نهال جوان می‌تواند منبع تغذیه برای میکروارگانیسم های مفید مورد نیاز گیاه را تأمین کند تا ترکیبات ضروری نیتروژن را سنتز کنند. این به نوبه خود، ریشه زایی جدید در طول فصل رشد را تحریک می‌کند.

  

زمان انتقال نهال به خاک دیگر: 
اگر یک توده ریشه را از ظرفی به ظرف دیگر یا از یک زمین باغی به زمین دیگر منتقل کردید، روی ریشه را با کود مایع جلبک دریایی اسپری کنید. همچنین کمپوست کود جلبک دریایی را با خاک جدید مخلوط کنید تا رشد نهال جوان، تقویت شود.

  

محلول پاشی در طی فصل رشد: 
کود مایع جلبک دریایی می تواند به روش محلول پاشی، مستقیماً روی برگ‌ها تأثیر بگذارد. در بیشتر گونه‌های گیاهی، تغذیه از طریق برگ، نسبت به تغذیه از طریق ریشه، موثرتر است. این روش می تواند برای گیاهان کشت شده در خاک های رسی متراکم که جذب مواد مغذی در آنها مشکل است، مناسب تر باشد.

گیاهان بسیاری برای رشد خود به فسفر نیاز دارند. فسفر یکی از عناصر مهم در تشکیل ساختار سلولی، تولید انرژی، تنظیم فعالیت آنزیم ‌ها و انتقال مواد مغذی در گیاهان است. در واقع، فسفر یکی از عناصر اصلی در DNA، RNA و ATP (adenosine triphosphate) است که نقش کلیدی در عملکرد سلولی دارند. بعضی از گیاهانی که به طور ویژه به فسفر نیاز دارند عبارتند از:

گیاهان زراعی :
فسفر برای رشد سریع و تشکیل دانه ‌ها در گیاهانی مانند مانند گندم، جو، ذرت و سویا بسیار ضروری است.

صیفی جات :
فسفر برای رشد سلول ‌های برگ و تولید کلروفیل  صیفی جات مانند اسفناج، کلم، برگ کاهو و ریحان ضروری است.

گیاهان باغی:
فسفر برای تشکیل میوه محصولات باغی  و توسعه ریشه‌ ها در گیاهان باغی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.  

گیاهان زینتی:
فسفر برای توسعه ریشه ‌ها، ساقه ‌ها و گل ‌ها در گل‌ها و گیاهان زینتی داخلی و خارجی بسیار ضروری است.

به طور کلی، تقریبا تمام گیاهان برای رشد مناسب به فسفر نیاز دارند؛ اما میزان نیاز به فسفر ممکن است در هر گونه و شرایط متفاوت باشد. 

https://sepaneh.com/high-phosphorus-fertilizer

کود اسید هیومیک سبب تحریک رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌ها (موجودات زنده) خاک می‌شود. لذا با افزایش تعداد و رشد و فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید، تجزیه موادآلی افزایش یافته وعناصر مغذی مورد نیازگیاه در خاک آزاد شده و گیاه می‌تواند از این عناصر استفاده کند.

 

تاثیر کود هیومیک اسید بر روی رشد گیاهان

  • افزایش نفوذ پذیری دیواره سلولی
  • افزایش جذب مواد مغذی موجود
  • تحریک رشد عمودی ریشه برای جذب بهتر مواد مغذی
  • افزایش تنفس و تشکیل ریشه
  • افزایش تولیدات گیاهی
  • تحریک رشد گیاه از طریق تسریع تقسیم سلولی، افزایش سرعت توسعه در سیستم های ریشه و افزایش عملکرد
  • کاهش ابتلای گیاه به آفات و بیماری‌ها
  • کاهش سطح استرس گیاه
  • کاهش نیاز گیاه به کودهای دیگر
  • افزایش کیفیت محصولات و ارزش غذایی
  • تقویت سنتز کلروفیل، قندها و اسیدهای آمینه در گیاهان 
  • کمک به فتوسنتز 

سم پاش های ماشه ای معمولاً از انواع پلاستیک ساخته می شوند و می توان از آن برای محلول پاشی مایعات مبتنی بر آب و مواد شیمیایی استفاده کرد. یک سم پاش ماشه ای به یک مخزن اسپری متصل شده است که وقتی فرد ماشه روی دسته پمپ را فشار می دهد، محتویات درون آن پخش می شود. این نوع سمپاش معمولا به صورت خانگی و برای استفاده در سطوح کوچک متداول هستند.

 

اجزای یک سم پاش ماشه ای
سر ماشه یا دسته: این قسمتی است که باید نگه دارید و فشار دهید تا سم پاش فعال ‌شود.
نازل:  قسمتی است که مایع را اسپری می‌کند و می تواند نحوه پاشش را از غبار تا یک جریان ثابت تنظیم کند.
لوله غوطه ور: یک لوله پلاستیکی بلند است که به داخل مخزن می رود و مایع را به نازل می رساند.
فیلتر: صفحه توری کوچکی است که  ذرات را فیلتر کرده و از گرفتگی جلوگیری می کند.
واشر: مهر و موم لاستیکی یا پلاستیکی است که از نشت بین سر ماشه و بطری جلوگیری می کند.
آداپتور مخزن: قسمتی است که به دهانه مخزن یا ظرف متصل می شود.
فنربازگرداننده: فنر کوچکی است که پس از هر بار استفاده، ماشه را به حالت اولیه باز می گرداند.
پیستون: قطعه پلاستیکی کوچکی است که در داخل سم پاش به سمت بالا و پایین حرکت می کند تا مایع را فشرده کرده و از نازل خارج کند.
مخزن: ظرفیت مخزن سم پاش بیشتر از 5 لیترتجاوز نمی‌کند.

https://sepaneh.com/hand-sprayer
 

در دسترس بودن: به عنوان رایج ترین شکل مورد استفاده، در همه جا یافت می شود.
تنوع فرمول: برای شرکت های شیمیایی آسان است که عناصر را برای فصول مختلف و برای انواع گیاهان مخلوط یا تغییر دهند.
عملکردسریع: از آنجایی که مواد مغذی موجود در کودهای معدنی بلافاصله در دسترس گیاهان قرار می گیرد، این شکل از کوددهی می تواند برای کمک به رشد گیاه در لحظات خاص مورد استفاده قرار گیرد، اگر فرمول مورد استفاده برای فصل مناسب باشد، معمولاً نتایج در عرض 1 تا 2 هفته قابل مشاهده است.
ارزان بودن : به طور معمول نسبت به کودهای آلی ارزان تر هستند.
سهولت کاربرد:  میزان مصرف و زمان مصرف با توجه به نوع گیاه روی محصولات درج شده است و این راهنما کار را برای مصرف درست کشاورز راحت کرده است.
اشکال چندگانه: کودهای شیمیای در انواع مختلفی مانند مایع، پودری و گرانول در بازار وجود دارند: کودهای مایع به خصوص کودهای معدنی پیچیده (حاوی عناصر کمیاب) اغلب به شکل مایع یافت می شوند. استفاده و کاربرد کود مایع آسان تر و سرعت جذب آن توسط گیاه بالاتر است و برای اکثر باغات سبزیجات و سایر محصولات مناسب است.
استفاده از کود معدنی جامد بسیار رایج است و به صورت پودری و گرانول می‌باشند. آن‌ها را می توان به صورت خشک و مستقیم روی خاک استفاده کرد یا ممکن است در آب قابل حل باشد.

https://sepaneh.com/agriculture-fertilizer

کود مایع  ترکیبی از مواد معدنی و شیمیایی است که در فرآیند کارخانه ای به صورت مایع تولید و عرضه میشود. کود کشاورزی به صورت کلی به سه نوع جامد، مایع و پودری تولید و به بازار عرضه میشود. کودهای کشاورزی برای تامین مواد مغذی خاک کاربرد دارند. یکی از پر مصرف ترین و پر کاربرد ترین نوع از کود کشاورزی، کود مایع میباشد. کودهای مایع به دلایل مختلفی از جمله استفاده آسان، اثر گذاری سریع و انواع مختلف شان، در اغلب صنایع کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند. 

کود مایع  ترکیبی از مواد معدنی و شیمیایی است که در فرآیند کارخانه ای به صورت مایع تولید و عرضه میشود. این کود ها علاوه بر مواد مغذی و مکمل های کمیاب خاک، میتوانند دارای ادجوانت‌‌ها، حشره کش ها، قارچ کش ها و از بین برنده علف های هرز باشند. به طور مثال از ترکیبات کود کشاورزی مایع میتوانیم به: آمونیاک مایع بدون آب، آمونیوم ها، کودهای نیتروژن دار و آمونیاک آبی اشاره کنیم. کودهای مایع کامل که توسط سپانه عرضه میشوند، شامل فرمولاسیون ترکیبی با عناصری مثل پتاسیم، فسفر و نیتروژن هستند که تمام نیاز های گیاه را برطرف خواهند کرد.